Hem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webmaster: Maria Jonasson   Enarsrud@enarsrudgard.se  

Recept

 

 

 

Lammfärscurry

          4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 1/2 msk smör
  • 400 g lammfärs
  • Salt, Peppar
  • 2 msk curry
  • 2 pkt (ā 400 g) tomatkross med vitlök
  • Äppelyoghurt
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1 dutt kajennpeppar
  • Rivet skal av stor citron
  • 3–4 msk smulad torkad mynta
  • 2 syrliga gröna äpplen

Halvera, skala och klyfta lökarna, fräs dem 5 minuter i smöret i stekpanna på knapp medelvärme. Ta upp och lägg i färsen, fräs den brynt och grovsmulig på hög värme. Salta, peppra och blanda i curryn. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan tomatkrosset. Rör om och låt koka ihop 5 minuter, Blanda i löken. Smaksätt yoghurten med salt, peppar, citron och mynta. Skiva, strimla och tärna äpplena fint, blanda ner i yoghurten. Servera med luftigt pasta eller ris. Gärna kokt med kryddnejlikor! 

 

Kryddig Lammgryta

     4 portioner

500 g lammstek, tärnad
2 gula lökar, hackade
2 msk flytande matfett
2 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, hackad
2 msk soja
5 dl köttbuljong
1 röd paprika, i bitar
1 grön paprika, i bitar
3 msk ljus maizenaredning
Rivet skal från en citron

700 g potatis
1 dl matyoghurt

Bryn kött och lök i matfett. Krydda med chilipulver, salt och peppar. Lägg över i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, chili , soja och buljong. Sjud under lock ca 30 minuter. Tillsätt paprika och sjud ytterligare 15 minuter. Red med maizena och koka 1 minut. Strö över citronskal !

 

Lammbiffar med lingon

4 portioner

400 g nöt- eller lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl gräddfil
2 msk finhackad eller riven lök
Smör
2 1/2 dl Kelda gräddsås
1/2 dl rårörda lingon
 
 
Blanda färsen med ägg, salt, peppar, enbär, timjan, gräddfil och lök. Forma till 8 små biffar.

Stek dem i smör i en stor stekpanna 4-5 min på varje sida. Häll i gräddsåsen och klicka ner lingonen. Låt det koka någon minut. Strö ev. över lite färsk timjan.

Servera biffarna med kokt potatis och grönsaker !